Vragen

Vragen

Wat is dat nu eigenlijk, Vrijmetselarij?

In het kort kan je de Vrijmetselarij omschrijven als een methode die het bewust zijn, en het spel en de zin van het leven, stimuleert te ontdekken en ontwikkelen. In deze sfeer zoeken doet de vrijmetselaar als individu samen met zijn broeders. Doel van een vrijmetselaar is een beter mens te worden.

Waar houden vrijmetselaren zich mee bezig en is de Vrijmetselarij iets voor mij? Kijk hier om een indruk te krijgen waarom mensen lid willen worden c.q. blijven, en hier of en hoe ik lid kan worden. Bekijk ook eens het filmpje op deze pagina of kijk eens op https://www.facebook.com/groups/vrijmets/.

Vrouwen en Vrijmetselarij?
Van oorsprong was de Vrijmetselarij een mannen aangelegenheid. Sinds 1893 kunnen vrouwen vrijmetselaar worden. Bijvoorbeeld bij Le Droit Humain of bij het Nederlands genootschap gemengde vrijmetselarij. In Breda is de Loge Arcade, een gemengde loge van de NGGV waar mannen en vrouwen samen kunnen werken en in Gouda en ‘s-Hertogenbosch zijn loges waar alleen vrouwen actief zijn. Vrouwen kunnen ook lid worden van de Orde van Weefsters. Dit is geen Vrijmetselarij, maar een orde die op vergelijkbare wijze werkt maar met een andere symboliek.
Meer info:  https://vrijmetselaars-gemengd-breda.com en http://ordevanweefsters.nl

 Leestips:
De verborgen spriritualiteit van de Vrijmetselarij (uitgeverij Aspekt B.V.)
Vrijmetselarij, een leerschool van symbolen (FAMA)
Help ik ben vrijmetselaar (FAMA)
Vrijmetselarij in de lage landen (FAMA)
Symbolen van de Vrijmetselarij (Librero)
Geheimen, symbolen en rituelen van de Vrijmetselarij (Ankhermes)

Enkele titels zijn niet meer in de gangbare boekhandel verkrijgbaar, maar vindt u in de bibliotheek of als 2e hands aangeboden. O.a. voor meer informatie over beschikbare literatuur kunt u ook terecht op de landelijke site van de Vrijmetselarij: http://www.vrijmetselarij.nl