Vrijmetselaar zijn

Vrijmetselaar zijn

Als je overweegt vrijmetselaar te worden, dan zoek je iets. Je komt de Vrijmetselarij tegen, je leest erover en je interesse is kennelijk gewekt. Je gaat het gesprek aan, je idee wordt gevormd over de Vrijmetselarij en wellicht ga je nadenken over wat het in het dagelijks leven voor je kan betekenen. Als je vervolgens lid wordt doe je dat vanuit je eigen rede(n), en vanuit eigen beweging. Dit kan bv. zijn “het zoeken naar antwoorden op vragen in je resp. het leven”, “het werken met symboliek” of “het verdiepende gesprek”.

De redenen zal je vaker horen als je met geïnteresseerden of vrijmetselaren in gesprek gaat. Zo zou je kunnen horen dat iemand die lid wil worden als reden opgeeft dat hij naast het leven van alledag bewust wil zoeken naar antwoorden over zichzelf ten opzichte van het grotere geheel. Wat de reden ook is, binnen de Vrijmetselarij hebben de leden met elkaar gemeen dat ze allemaal op hun eigen wijze blijven zoeken en proberen te leren van zichzelf en elkaar.

Naast de redenen om lid te worden zijn er ook redenen om lid te blijven. Verschillende vrijmetselaren geven hieronder niet hun reden om lid te worden, maar vooral wat ze hebben gevonden:

TdR: “Vrijmetselarij heeft mij veel gebracht. Niet alleen meer inzicht in geestelijke zaken maar ook meer inzicht in mijn omgeving en mijzelf.”

JdR: “de grote waarde die ik heb ervaren is, dat mij geen dogma’s werden opgedrongen, noch religieus noch anderszins.”

BvR: “Vrijmetselarij heeft mij gebracht waar ik eigenlijk en onbewust al lang naar zocht. Het delen van gedachten los van welke overtuiging en het met groot respect omgaan met elkaar. Een verademing, iedere week weer.”

MJ: “nu, jaren later na mijn eerste kennismaking met de Vrijmetselarij, stel ik mezelf nog steeds de vraag: Waarom ben ik niet eerder vrijmetselaar geworden?”

SL: “de symbolische gereedschappen helpen mij in het dagelijks leven bij het reflecteren op situaties zodat ik bewust in de rechte verhouding kan blijven handelen.”

De link hieronder opent een youtube film die vertelt over “de vrijmetselaar”
https://youtu.be/3dRgVvEPuFw